Rodinný časopis o alternativních cestách ke zdraví, připravovaný ve spolupráci s předními lékaři, léčiteli a odborníky v bylinkách, astromedicíně, zdravé výživě, psychoterapii, bioenergii, reflexní terapii a dalších netradičních metodách léčení.
Jak se připravovaly zeleninové pochoutky před osmdesáti léty?

Odpověd najdete v knize Babiččino kuchařské umění od Marcely Šebestové, která nedávno vyšla v meduňkové edici - tyto recepty můžete hned vyzkoušet.
Jejich výhodou je, že jsou osvědčené a vycházejí z jednoduchých a dostupných surovin.

Zeleninový hrnec
Polovinu květáku povaříme v osolené vodě a rozdělíme na růžičky. Čtyři větší brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očistíme dvě mrkve, dvě kedlubny a současně s cibulí a půlkou kapusty nakrájíme . Rozpustíme v hrnci 10 dkg másla ( můžeme použít i olej ), vsypeme brambory a zeleninu, trochu podlijeme, osolíme a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Zeleninovou směs vložíme do vymazané ohnivzdorné mísy, posypeme strouhaným sýrem, zakapeme máslem a zapečeme v troubě do zlatova. Pokud máme rajčata, můžeme je přidat k zelenině.

Vegetariánské ragout
V 5 dkg másla zpěníme zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji 5 dkg hladké mouky a uděláme bledou jíšku, kterou zalijeme vodou nebo polévkou. Do této omáčky přidáme 6 oloupaných a na kousky nakrájených kyselých jablek, 2 bobkové listy, 1 hřebíček, 5 malých naložených okurek, několik pokrájených čerstvých nebo hrst povařených sušených hříbků, špetku muškátového květu a sůl. Vše promícháme a pečeme v troubě půl hodiny za občasného míchání. Nakonec přidáme 6 oloupaných a na kostky nakrájených brambor. Když jsou měkké, zahustíme koflíkem kyselé smetany, necháme přejít varem a podáváme.

Mladá kedlubna s uzeným
Oloupané kedlubny nakrájíme na plátky, spaříme vodou a dusíme do měkka na másle. Zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a povaříme. Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem a klademe vrstvu kedlubny, vrstvu tenkých plátků vařeného uzeného masa. Vrstvy střídáme a končíme kedlubnou. Zalijeme 2 žloutky rozkvedlanými s trošce silné polévky. Pečeme půl hodiny v předehřáté troubě.

Plněné cibule
Větší, oloupané cibule ovaříme ve slané vodě 5 minut. Odkrojíme víčko, vnitřek vydlabeme tak, abychom jako obal nechali nejméně 2 vrstvy cibule. Plníme umletým kuřecím a uzeným masem, nebo použijeme zbytky pečeného nebo vařeného masa, malé množství vydlabané cibule, vejce, strouhaná houska, pepř a sůl. Promícháme, směsí plníme cibule, opatříme je víčkem, složíme do kastrolu a na másle s občasným podléváním vývarem pečeme v troubě.

Zelný nákyp
Uvaříme v slabě osolené vodě půl kilogramu hlávkového zelí. Necháme dobře okapat a umeleme ve strojku na maso. Utřeme 2 žloutky s 1/8 litru kyselé smetany, přidáme umleté zelí, 3 na malé kostičky nakrájené buřty, pepř, 5 dkg hrubé mouky a tuhý sníh ze 2 bílků. Promícháme a pečeme v pekáčku dobře vymaštěném sádlem asi půl hodiny.