Rodinný časopis o alternativních cestách ke zdraví, připravovaný ve spolupráci s předními lékaři, léčiteli a odborníky v bylinkách, astromedicíně, zdravé výživě, psychoterapii, bioenergii, reflexní terapii a dalších netradičních metodách léčení.
Vyzkoušejte recepty z nové Bramborové kuchařky

Nová kniha z meduňkové edice - Bramborová kuchařka Marcely Šebestové, přináší mnoho zajímavých receptů na bramborové dobroty - některé jsou známé, jiné vás možná překvapí, ale rozhodně všechny stojí za vyzkoušení. Uvařte si třeba některou z výborných polévek, které mohou být i (třeba s celozrnným pečivem) i samostaným jídlem...
Knihu získáte na stáncích PNS nebo přes náš e-shop.

Rychlá bramborová polévka
Potřebujeme: ¾ kg brambor, 1 střední mrkev,
1 petržel, kousek celeru, miska čerstvých hub, 2 vejce, jíška z g másla a 40 g hladké mouky, sůl, 3 stroužky česneku, majoránka
Příprava: Oloupané brambory a očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky, houby na plátky a vaříme v solené vodě. Mezitím si připravíme jíšku z másla a mouky, vlijeme ji do polévky, provaříme a nakonec vlijeme rozšlehaná vejce. Kořeníme utřeným česnekem a mojoránkou.


Bramborová polévka s pohankou
Potřebujeme: 500 g brambor, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 4 stroužky česneku, olej, masox, sůl, hrst loupané pohanky, petrželová nať
Příprava: Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené brambory, nastrouhanou  kořenovou zeleninu, zalijeme vývarem z masoxu a vaříme,nakonec přidáme hrst loupané pohanky.
Odstavíme, přikryjeme pokličkou, až pohanka změkne, můžeme podávat. Zdobíme petrželkou.


Italská bramborová polévka
Potřebujeme: 400 g brambor, 2 mrkve, 300 g celeru, 2 mladé pórky, 400 g rajčat, 150 g mraženého hrášku,  2 stroužky česneku, lžíce oleje, zeleninový bujón, bazalka, sůl, pepř, 100 g sýra Gouda
Příprava: Brambory, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme, v hrnci rozpálíme olej a všechnu zeleninu opečeme, zalijeme vodou, přidáme bujón a pod pokličkou vaříme 15 minut. Spařená, oloupaná rajčatanakrájíme drobně a spolu s hráškem přidáme pět minut před dokončením do polévky. Opepříme, podle potřeby osolíme, přídáme nasekanou bazalku a podáváme posypanou polévku strouhaným sýrem.


Bramborová polévka podle zahradníka
Potřebujeme: 3 velké brambory, 1 pórek, polovina řapíkatého celeru, polovina menší brokolice, 3 lžíce másla,  200 g čerstvých hub, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, bobkový list, nové koření, majoránka, libeček
Příprava: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pokrájený pórek a řapíkatý celer, orestujeme, vložíme očištěné, nakrájené houby, pokud použijeme sušené, musíme je namočit do vody. Zalijeme horkou voou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme 10 minut. Vsypeme na kostičky nakrájené brambory a vaříme téměř do měkka. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a necháme povařit. Nakonec přidáme na malinké růžičky rozdělenou brokolici. Už jen krátce vaříme. Podle chuti osolíme, opepříme a zdobíme majoránkou a sekaným libečkem.

                                                                                     Dobrou chuť!