Rodinný časopis o alternativních cestách ke zdraví, připravovaný ve spolupráci s předními lékaři, léčiteli a odborníky v bylinkách, astromedicíně, zdravé výživě, psychoterapii, bioenergii, reflexní terapii a dalších netradičních metodách léčení.
Bramborový salát 5x jinak!

Vánoční bramborový salát bývá předmětem různých debat, úvah a sporů. Je lepší recept od maminky nebo od tchyně? A co ten osvědčený babiččin s jablíčky? Nebo zkusíme jednoduchou vídeňskou variantu jen s cibulku a nakládanými okurkami? Pokud se nemůžete rozhodnout nebo hledáte novou inspiraci, vyzkoušejte některý z následujících receptů. Jsou z "meduňkové" knihy Babiččino kuchařské umění od M. Šebestové.
Ať si vyberete kterýkoli z nich, přejeme vám dobrou chuť!

Vánoční bramborový salát
Do mísy připravíme 2 lžíce drobně krájené cibule, lžíci strouhaného křenu, 2 kyselejší nastrouhaná jablka, 3 vařené, prolisované žloutky, 3 velké vařené, na kostičky nakrájené brambory, krájený vařený celer a červenou řepu, stejné množství, asi 20 dkg. Vše důkladně promícháme, zakapeme olejem a citronovou šťávou, přidáme lžíci sardelové pasty, hořčice, hrst hrubě nasekaných vlašských ořechů a osminku litru zakysané smetany. Podle potřeby osolíme a opepříme. Promícháme, posypeme drobně sekanou pažitkou a kostičkami bílků.

Bramborový salát I
Vařené brambory ve slupce ještě horké oloupeme, nakrájíme na kolečka a klademe do mísy vždy vrstvu brambor, vařený, na tenké plátky krájený celer, posypeme sekanými, na tvrdo vařenými vejci, osolíme a opepříme. Každou vrstvu hned polijeme upraveným octem: Ocet rozředíme vodou, osladíme, osolíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a vaříme tak dlouho, až cibule změkne. Přidáme lžíci sádla a na salát lijeme tuto zálivku ještě horkou. Salát necháme proležet, podáváme jej zdobený kyselými okurkami a červenou řepou.

Bramborový salát II
Horké, vařené brambory rozkrájíme na lístky, posypeme kostičkami cibule, sekaným vařeným vejcem, šunkou nebo uzeným masem nakrájeným na kostičky a polijeme majonézou: Do hrnečku dáme vařit trochu vody, octa a máslo velikosti vejce. Do toho rozkvedláme žloutek, lžičku mouky rozmíchanou v trošce vody, osolíme a přidáme zakysanou smetanu. Promícháme, podle chuti osolíme a necháme odležet.

Bramborový salát III
Půl kilogramu brambor uvaříme ve slupce, oloupeme, pokrájíme na plátky nebo na kostičky, vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme kousek vařené mrkve, drobně nasekanou okurku a cibuli, 5 dkg vařeného uzeného masa, 5 dkg mletého pražského salámu, trochu vařených fazolí a hrášku, lžičku hořčice, v mléce namočeného, kostí zbaveného slanečka nakrájeného na kostičky, olivový olej a ocet podle chuti. Salát dobře promícháme, dáme na skleněnou mísu, zdobíme natvrdo vařenými vejci a čtvrtkami rajčat.

Moskevský salát
Uvaříme brambory, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy, přidáme k nim poloviční množství mladých ředkviček, které i se slupkou nakrájíme na tenká kolečka, osolíme, přimícháme drobně nasekanou naťovou cibulku, kolečka pórku, zalijeme hustou zakysanou smetanou, promícháme a posypeme sekanou petrželovou natí.

Kolínský salát
Oloupeme dva díly nakyslých jablek, nakrájíme je na plátky a promícháme s třemi díly uvařených, nakrájených brambor, přidáme čerstvou, na plátky nastrouhanou okurku, trochu nastrouhané červené řepy, osolíme a vše zalijeme omáčkou připravenou z oleje, bílého jogurtu, octa, pepře a soli. Promícháme a zdobíme vařenými vejci.