Rodinný časopis o alternativních cestách ke zdraví, připravovaný ve spolupráci s předními lékaři, léčiteli a odborníky v bylinkách, astromedicíně, zdravé výživě, psychoterapii, bioenergii, reflexní terapii a dalších netradičních metodách léčení.
Také se vám urodily cukety?

Pokud jste právě našli na zahrádce pod mohutnými listy několik velkých cuket a přemýšlíte, co s nimi, nabízíme inspiraci od Simony Procházkové... 

Cuketa
Jde o všestranně použitelnou sezonní zeleninu. Cukety obsahují řadu vitaminů, cenných minerálních látek a větší množství draslíku. Jsou bohaté na vlákninu, vodu, mají nízkoenergetickou hodnotu a podporují trávení.  Tato zelenina má jemnou poživatelnou slupku, v níž je také nejvíce živin – především karoteny a hořčík. Cukety rovněž ovlivňují vylučování vody z těla, pomáhají tělu zbavovat se kyselin, spolupůsobí při hubnutí, zvyšují peristaltiku střev, a tím odstraňují jejich ochablost a zácpu.

Cuketa regeneruje střeva
Cuketa obsahuje slizy, které působí hojivě na střevní stěny. Lidé, kteří mají problémy se střevy, by měly tuto zeleninu konzumovat ve velkém množství. Právě střevní sliznice jsou přední a nejdůležitější obrannou imunitní hrází před lidskými nemocemi, a tím významnými garanty našeho zdraví.

Cuketový koktejl – balzám na střeva
3 dl
šťávy z cukety * 1 dl šťávy z mrkve * ½ šálku jemně mletých ovesných vloček Postup: Ovesné vločky přelijeme 1 dl vroucí vody a necháme je 15 minut odležet. Pak je smícháme s ostatními přísadami a pečlivě rozmixujeme. Tento nápoj bychom měli popíjet  7 dnů.

Cuketová kosmetika

Cuketová pleťová maska
2 lžíce najemno nakrájené cukety * 3 kapky citronové šťávy * 1 lžíce jemně mletých ovesných vloček
Postup:
Vločky přelijeme jednou lžicí vroucí vody a necháme vychladnout, pak přimícháme cuketu a citronovou šťávu. Směs naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme 25 minut působit. Potom dobře smyjeme. Tato maska projasní a vypne pleť.

Maska ze semen cukety
Semenná maska působí velmi příznivě na mastnou a pórovitou pokožku obličeje.
2 polévkové lžíce mletých cuketových semen * 1–2  lžíce smetany

Postup:
Semena rozmixujeme a smícháme se smetanou. Vzniklou směs naneseme na očištěný obličej a necháme 30 minut působit. Poté pokožku důkladně opláchneme. Většího účinku můžeme dosáhnout, když do směsi přidáme ještě mleté dýňové semínko v poměru 1:1.

Cuketa zmírňuje spáleniny
Cuketová šťáva mírní a léčí následky slunečního úpalu.

Plátky cukety zmírní otoky očí
Jestliže trpíme na otoky kolem očí, plátky cukety přiložené na otoky nás po chvilce tohoto problému zbaví.

Cuketová šťáva zklidní kožní neduhy
Čerstvě vylisovaná šťáva z cukety je úžasně hojivým prostředkem na ekzémy, lupénku, kopřivku či akné. Stačí ji 1× denně nanést na postižená a nechat zaschnout. Pak kůži namažeme mandlovým olejem.

Cuketa v kuchyni

Cukety mohou tvořit součást celé řady pokrmů. Můžeme je dusit, smažit, přidávat do polévek nebo jako přílohu k masu. Výborné jsou i zapečené nebo plněné. Vhodné jsou také pro přípravu salátů. Z nahrubo nastrouhané cukety můžeme připravit skvělé zelí, bramboráky, dále ji můžeme přidat do sekané, karbanátek nebo dokonce do těsta na koláče či buchty.

Cuketový salát
500 g malých cuket * 2 lžíce panenského olivového oleje * 1 lžíce citronové šťávy nebo balzamikového octa * mořskou sůl * ovocný cukr nebo agávový sirup
Postup: Cukety nakrájíme na jemná kolečka a orestujeme na olivovém oleji. Poté je  přesypeme do mísy, osolíme, polijeme citronovou šťávou a dle chuti dosladíme. Cuketový salát podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jej jíme jen tak samotný. Můžeme do něj přimíchat i jiné druhy zeleniny.

Čalamáda s cuketou
1 kg
cuket * 800 g bílého zelí * 200 g zelených, 150 g červených a 150 g žlutých paprik * 250 g cibule * 250 g mrkve * 2 dl vody * 1,2 dl olivového oleje * 1,2 dl jablečného nebo balzamikového octa * 80 g ovocného cukru * 30 g mořské soli * 2 stroužky česneku * 1 lžičku hořčičných semínek * ½ lžičky kuliček černého pepře * 1 bobkový list
Postup:
Cibuli nasekáme na hrubé kostičky, zbytek zeleniny nakrouháme na hrubé nudličky. Všechnu zeleninu smícháme v míse s olivovým olejem, zakryjeme a necháme asi 2 hodiny odpočívat. Mezitím si v hrnci ve vodě rozpustíme cukr, sůl, přilijeme ocet, přidáme plátky česneku a koření a asi 5 minut vše povaříme. Nálev přecedíme, necháme vychladnout asi na 60 oC a nalijeme na zeleninu v míse. Zeleninu s nálevem rozdělíme do čistých, alkoholem vypláchnutých sklenic, zavíčkujeme a  20 minut sterilujeme při 90 stupních oC.

Grilované cuketky
1,2 kg mladých cuket * 6 lžic olivového oleje * 5 stroužků česneku * 2 lžičky agávového sirupu (můžeme použít i javorový nebo tekutý med) * ½ lžičky červené papriky * mořskou sůl * 1 lžičku bazalkového pesta

Postup:
Cukety podélně rozkrojíme. V misce promícháme olej, sirup, sůl, rozmačkaný česnek, papriku a pesto. Připravenou marinádou pokapeme cukety a vše necháme zakryté asi 12 hodin odpočívat v ledničce. Po uplynutí této doby plátky cukety rozložíme na plech potažený pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby, zapnuté na gril, a grilujeme po dobu 7–10 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.


Cuketová polévka

1 l
vody * 1 střední cuketa * 2 mrkve * 2 lžíce nasekaného pórku * 1 lžíce hrášku * 1 petržel * 2 větší brambory * 2 lžíce olivového oleje * mořská sůl * 1 lžička mořských řas nori * 1 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Na oleji orestujeme nastrouhanou mrkev, cibuli a pórek, pak vše zalijeme vodou, osolíme a pomalinku přivedeme k varu. Dále přisypeme nahrubo nastrouhanou petržel, cuketu, hrášek, brambory a řasy nori a vše vaříme doměkka. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželku a můžeme podávat.

Cuketová povidla
1,5 kg cukety * 3 lžíce agávového sirupu nebo tekutého medu * 3 lžíce hroznového cukru * 1 lžíce citronové šťávy * ½ lžičky skořice

Postup:
Cuketu oloupeme, odstraníme z ní semínka a nastrouháme ji nahrubo. Potom ji nasypeme do širokého hrnce, pokapeme citronovou šťávou, přidáme skořici, sirup a cukr. Vše pomalu přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme za občasného míchání zhruba 60 minut, až do zhoustnutí. Po uplynutí této doby povidla odstavíme z ohně a plníme jimi vymyté a alkoholem vypláchnuté skleničky, zavíčkujeme je a necháme povidla vychladnout. Pokud je chceme uchovat delší dobu, je dobré je 15 minut sterilovat při 85 oC. Cuketová povidla jsou výborná jako náplň do buchet a koláčků.

Recepty jsou z knihy Buďme zdraví na jaře i v létě, která vyšla v edici Knihovnička Meduňky.