Rodinný časopis o alternativních cestách ke zdraví, připravovaný ve spolupráci s předními lékaři, léčiteli a odborníky v bylinkách, astromedicíně, zdravé výživě, psychoterapii, bioenergii, reflexní terapii a dalších netradičních metodách léčení.
Tři recepty na skvělé polévky z brambor

Také si v chladných dnech dáte rádi misku dobré horké polévky? Pak jsou tu pro vás tři recepty na výborné polévky z brambor, které jsme vybrali z Bramborové kuchařky Marcely Šebestové. (Kniha vyšla před časem v meduňkové edici a získáte ji přes náš e- shop).

Bramborová polévka se šunkou a sýrem
4 středně velké brambory, 1 pórek, 1 cibule, 3 lžíce másla, 1 litr vývaru z kostky, 200 g taveného sýra, sůl, pepř, 100 g šunky, 200 ml zakysané smetany, pažitka nebo zelená petrželka

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přidáme kolečka pórku, opečeme, zalijeme vývarem, vložíme kostičky brambor a vaříme 20 minut. Do polévky vložíme tavený sýr a za občasného míchání necháme v polévce zcela rozvařit. Osolíme, opepříme a vmícháme zakysanou smetanu, na nudličky nakrájenou šunku a kořeníme bylinkami.

Polévka jugoslávské babičky
400 g brambor, 5 stroužků česneku, sůl, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 zeleninový bujon, 1 vejce, 3 lžíce hladké mouky, špetka kypřicího prášku, 1 lžička oleje, petrželka

Brambory, oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, přidáme, bujon, koření a sůl a vaříme do měkka. Z vajíčka, hladké mouky, kypřicího prášku a oleje uděláme těsto, malou lžičkou vykrajujeme nočky a zavařujeme je do polévky. Když jsou uvařené, přidáme utřený česnek se solí. Hotovou polévku zdobíme na talířích sekanou petrželkou.

Bramborová polévka se špenátem
300 g brambor, 1 l vývaru z kostí nebo masoxu, 150 g mrazeného špenátového protlaku se smetanou, sůl, mletý pepř, majoránka, 30 g tuku, 1 cibule, 1 nožička párku, 2 vařená vejce

Oloupané, na kostičky nakrájené brambory vaříme v osolené vodě, po chvíli přidáme špenátový protlak. Na tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli a na ní opečeme kolečka párku a vložíme je do polévky spolu s nasekanými vařenými vejci.

                                                          Dobrou chuť!